167 kilometer Vechtdalbeleving

De rol van coöperatie Centroīde bij het Europese Leader Noord-Overijssel project '167 kilometer Vechtdalbeleving': 249 kilometer grensoverschrijdend fietsplezier langs de Overijsselse Vecht.

Vrijdag 19 april 2024 was de feestelijke onthulling van een kunstpaneel bij de bron van de Overijsselse Vecht in het Duitse Darfeld, gemeente Rosendahl. Dit was de afsluiting van het Europese Leader Noord-Overijssel project '167 kilometer Vechtdalbeleving'. In opdracht van Gastvrij Overijssel coördineerde Centroïde het deelproject 'doorontwikkeling van de grensoverschrijdende Vechtdal-fietsroute'. 

In 2022 eindigde het Interreg-project 'Living Vecht' en korte tijd was er geen grensoverschrijdende coördinatie, wat de route niet ten goede kwam. Door het Leaderproject is dit weer tot stand gebracht. Bij Centroïde is projectmanager Edwin Kok verantwoordelijk voor de uitvoering, ondersteund door collega Han van den Heuvel en de collega's van databeheer. Dit alles in nauwe samenwerking met partnerorganisaties Marketing Oost/Vechtdalmarketing, de vier Vechtdalgemeenten (Hardenberg, Dalfsen, Ommen en Zwolle), Grafschaft Bentheim Tourismus, Mūnsterland e.V., gemeente Schöppingen in Kreis Borken en de Kreisen Coesfeld en Steinfurt.

Rol en taken Centroïde

De grensoverschrijdende Vechtdalroute is een, in twee richtingen, bewegwijzerde fietsroute van 249 kilometer lang die loopt langs de Overijsselse Vecht van de bron bij Darfeld naar de monding in het Zwarte Water bij Zwolle. De route verbindt de regio's Mūnsterland en Grafschaft Bentheim in Duitsland met het Vechtdal in Nederland. Langs de route staan veel kunstwerken van het project Kunstwegen.

De Vechtdalfietsroute is door de Duitse fietsersbond ADFC gekwalificeerd met drie sterren: https://www.adfc-radtourismus.de/vechtetalroute/ 

Centroïde haalde als eerste alle betrokken partijen weer bij elkaar om de laatste stand van zaken weer op elkaar af te stemmen en de toekomstplannen te bespreken. Hier en daar waren door wegwerkzaamheden en bouwplannen aanpassingen van de route gewenst en door de verandering van het beleid in de Langeafstandsroutes (LF) van het Landelijk Fietsplatform moest de route met een ander routebordje bewegwijzerd worden. Deze aanpassingen moesten op de beide websites www.vechtetalroute.de en www.vechtdalroute.nl worden aangepast. De route is verdeeld in 5 dagetappes, die als GPX en PDF te downloaden zijn. Hiervoor is gebruikgemaakt van het CMS programma 'Routemaker' waar onze routemakers van databeheer wel raad mee weten.

In de toeristische Vechtdalgidsen aan beide zijden van de grens staat de Vechtdalroute uitvoerig beschreven.

Kunstpaneel

Bij de bron is Darfeld is een bijzonder kunstwerk geplaatst dat alle plaatsen toont waar de rivier de Vecht stroomt. Het paneel staat geplaatst op de plek waar de fietsroute start en zorgt ervoor dat deze onder de aandacht komt bij voorbijgangers. Het kunstwerk is ontworpen en gemaakt door de Hardenbergse kunstenaar Roel Westerman: https://www.roelwesterman.com. Giet je aan de bovenzijde van het kunstwerk een bekertje water leeg, dan zal dit water zijn weg, langs de Vechtdalroute, naar beneden volgen. Van de bron in Darfeld tot aan de monding van de Vecht in Zwolle. Er staat ook een vergelijkbaar kunstwerk in Ommen en bij de grens bij Laer. Hopelijk komt er ook nog eentje bij de monding in Zwolle. Foto's bijplaatsen.

Toekomstwensen

De grensoverschrijdende Nederlands-Duitse projectgroep werkt gezamenlijk verder aan de kwaliteitsverbetering van de Overijsselse Vechtdalroute. De wens is de komende jaren door te groeien naar een 4 sterren ADFC classificatie. Een ADFC kwaliteitscontroleur gaat de route in juni fietsen en zal een rapport opstellen of dit haalbaar is en welke maatregelen en investeringen hiervoor nodig zijn. Indien haalbaar gaat de projectgroep de uitdaging aan dit samen met de partners mogelijk te maken. Wellicht komt er dan ook een kunstpaneel bij de monding in Zwolle bij.  

De Vechtdalroute is populair onder zowel Nederlandse als Duitse langeafstand-fietsliefhebbers. Het doel van het project was om deze route verder te verbeteren en te promoten, wat bijdraagt aan de culturele en toeristische verbinding tussen Nederland en Duitsland. We hopen dat we daar gezamenlijk in zijn geslaagd. Ervaar het zelf en bericht ons graag uw bevindingen. Coöperatie Centroïde wenst  de fietsers veel fietsplezier! 


Ben jij de organisatie die ons kan gebruiken?

Neem dan gerust contact op om samen te kijken wat wij voor jullie kunnen betekenen.

Naar onze contactpagina