Een dynamisch routenetwerk met bestaande paden, in lijn met de Veluwse gebiedsprogramma's.


Een groot aantal kilometer aan routes op de Veluwe wordt de komende jaren met elkaar verbonden. Wandelaars, ruiters, menners en mountainbikers profiteren zo van een routenetwerk met meer dan vierduizend kilometer aan routes. Ook verbetert Routebureau Veluwe het bestaande fietsnetwerk. In 2024 heeft de Veluwe dan een routenetwerk met circa zevenduizend kilometer op de teller. Bestuurders op de Veluwe schoten de aanleg van de nieuwe routenetwerken maandag 6 december van start. 

Bij het omvangrijke project staat kwaliteit voorop. De nieuwe routes zijn mooi en uitdagend voor bewoners en bezoekers van de Veluwe, verbinden de verschillende regio’s en passen binnen de recreatiezonering. Ook ontzien ze de kwetsbare natuur. Nieuwe routenetwerken komen op bestaande paden en aantrekkelijke routes leiden de recreatiedruk in goede banen. Ze dragen bovendien bij aan de lokale economie en de profilering van de Veluwe. 


Routebureau Veluwe

Routebureau Veluwe is verantwoordelijk voor de uitvoering van het project. De organisatie verzorgt de aanleg en het beheer en onderhoud. Dat geldt voor de borden, palen en andere bewegwijzering en het digitale databeheer. Steeds meer recreanten gebruiken immers routeplanners en apps. 


DONE3571
Han van den Heuvel geeft een uitleg over het Ruiter- en Mennetwerk Veluwe.


Belangrijke financiers

Omdat het Routebureau Veluwe sinds half oktober zelfstandig is, maakt het makkelijker afspraken met gemeenten en grondeigenaren. Dat zijn belangrijke partners en financiers bij het vernieuwen van de routenetwerken. Ook de provincie levert een forse bijdrage. Gelderland neemt de komende jaren de helft van de project- en aanlegkosten voor haar rekening.

Start in Ermelo en Putten

De komende maanden start op meerdere locaties op de Veluwe de aanleg van nieuwe routenetwerken. Dat gebeurde maandag al in Putten en Ermelo. Gedeputeerde Peter van ’t Hoog en wethouder Roelof Koekkoek van Putten sloegen de laatste paal van het Ruiten- en Mennetwerk in de Noordwest-Veluwe. Bij het Nationaal Hippisch Centrum in Ermelo kreeg Veluwe-bestuurder Willem Bijleveld ook de nieuwe kaart van het onlangs aangelegde Rondje Barneveld uitgereikt. 

DONE3600

Wethouder Roelof Koekkoek van de gemeente Putten en Gedeputeerde Peter van 't Hoog sloegen de eerste paal van het Wandelnetwerk Veluwe in Putten.


Veluwe op 1

Voor de provincie, gemeenten, terrein beherende organisaties en bedrijven speelt het Routebureau Veluwe een belangrijke rol in de Agenda “Veluwe op 1”. Ruim veertig organisaties werken hierin samen aan één ambitie: in 2030 is de Veluwe een voorbeeldregio in het verbeteren van de biodiversiteit en het verduurzamen van toerisme. Centrϕide werkt in opdracht van de Veluwe aan het programma Routebureau Veluwe. Meer informatie over het Routebureau Veluwe? Kijk op onze projectpagina of op routebureauveluwe.nl.  

Ben jij de organisatie die ons kan gebruiken?

Neem dan gerust contact op om samen te kijken wat wij voor jullie kunnen betekenen.

Naar onze contactpagina